Kutyajó dolog

2010. december 18., szombat
A kutya az ember lehűségesebb társa és legjobb barátja. Ez régóta fennálló igazság. De vajon mindez fordítva is igaz?
 
Tyson :)
 

A kapcsolatnak oda-vissza alapon kellene működnie. Azaz, ha valaki kutyatulajdonossá válik, el kell fogadnia, hogy egy életre szóló felelősséget vállal. A kutya, onnantól kezdve, hogy új gazdijához kerül, őt fogja a falkavezérnek tekinteni, ami annyit tesz, hogy örök életére ragaszkodni fog hozzá. Még akkor is, ha szegény párának egy szörnyeteg a gazdája.

Számtalan esetről hallani, hogy valaki veri a kutyáját, éhezteti, egy darab rongynak tartja és egyáltalán nem foglalkozik vele. Vagy legrosszabb esetben kiteszi valahol az út szélén és magára hagyja az állatot. Na, ezekkel a fazonokkal ugyanazt tenném, mint ők a kutyáikkal.

Számomra az eddig legfelkavaróbb eset az volt, amikor pár évvel ezelőtt a helyi TV-nél gyakornokoskodtam és kaptunk egy bejelentést. Egy közeli faluban, egy elhanyagolt tanyán találtak egy rettenetes állapotban lévő kutyát. Azonnal kimentünk a helyszínre, a helyi kutyatelep vezetőjével - hogy szakember is legyen velünk. Nem akartam elhinni, amit láttam.

Egy hatalmas testű, szürkés bundázatú kutya - a fajtáját sajnos nem tudnám megmondani - kiláncolva, panaszosan nyüszögve feküdt a forró nyári melegben, a tűző napnak kitéve. Víz vagy étel egyáltalán nem volt a közelében, és a lánc, amellyel kikötötték, mélyen a nyakába fúródott, vérző sebet hagyva maga után. Rettenetes látvány volt. Látni, ahogy szerencsétlen állat szenved, ki tudja, mióta. Ha a szomszéd telek tulaja nem fedezi fel, biztos, hogy pár napon belül elpusztult volna.

Szerencsére időben érkeztünk és meg tudtuk menteni a hatalmas ebet. Megfelelő ellátást kapott és menhelyre került. Hihetetlen érzés volt, amikor levágtuk róla a láncot és busa fejével - és maradék erelyével - a lábunkhoz dörgölőzött. Lehetett látni, hogy egy picit ugyan tart tőlünk, de erősebb volt benne a hála érzése, mint a félelemé.

Szomorú történet, hála az égnek happy end-el. De nem mind végződik így! És az ünnepek idején, jobban mondva nem sokkal az ünnepek után, megsokszorozódik a kivetett, vagy menhelyre beadott ebek száma. Sokan ajándékoznak kisállatot karácsonyra, a nélkül, hogy előtte megegyeznének az új gazdival. A kutya nem játék! Egyetlen állat sem az! Ne vásároljunk kiskutyát, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy felelősségteljesen tudjuk majd gondozni, vagy hogy az, akinek a kutyust szánjuk, felkészült az új jövevény gondozására.

Mi egy éve vagyunk kutyatulajdonosok. Tyson névre hallgató palotapincsim jobb helyre nem is kerülhetett volna. Az ő személyében új taggal bővült a család, ő lett a harmadik gyerek. És tényleg! Legalább annyi figyelmet, törődés t és szeretetet igényel, mint egy kisbaba. Persze, mindenkit levesz a lábáról, képtelenség rá haragudni. Sokat játszunk vele, de emellett tanítjuk is, ami szintén nagyon fontos. A kis zabagép - merthogy egész nap képes lenne enni, ha hagynánk - nagyon okos kiskutya, annak ellenére, hogy kissé makacs teremtés. Szerencsénk van vele, és neki is velünk.

Ha valaki kiskutyát kért karácsonyra, vagy ajándékba akar adni valakinek, könyörgöm, hogy jól gondolja végig! Felelősségteljes vállalkozás, ami egy életre szól! A menhely pedig nem megoldás! Ne higyjük azt, hogy ha meguntuk, vagy nem tetszik, majd beadom a helyi kutyamenhelyre! Ez nem így működik!

1 megjegyzés:

Névtelen at: 2010. december 19. 9:02 írta...

Mi kb. 1 éve fogadtuk örökbe terrier-keverék, 3 éves kutyánkat. Eszünkbe sem jutott kutyust vásárolni, csakis a neten böngésztünk menhelyeken. Kölyökkutyát sem akartunk, hiszen ők szerencsések, nekik többnyire sikerül családot találni. Ezért fiatal felnőtt kutyusok között kezdtünk el keresgélni.
Aztán egy szép pénteki napon felkerekedtünk és ellátogattunk egy ebtelepre. Amint beléptünk, 10 méterről egymásra néztünk Essoval és eldőlt minden. 1-2 nap kellett, mire feloldódott, 1-2 hónap, mire rajtunk kívül már más emberekhez is bizalommal fordult.
Tökéletes kutya! Okos, jópofa, vicces, kiegyensúlyozott, BOLDOG kutya. Mi pedig boldog gazdik vagyunk, nélküle sehova nem megyünk.

Megjegyzés küldése

 

Barátok

Rólam

Saját fotó
Kaposvár, Hungary
Sziasztok! Csak olvassátok a cikkeket, azokból majd kialakul egy kép rólam is. ;)

Sziasztok!

Remélem sikerül pár kellemes percet szereznem Nektek a cikkeim által. Ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen az oldal, arra kérek mindenkit, hogy a bloggal kapcsolatos bármilyen észrevételt, ötletet jelezze nekem a bajszbrigi@yahoo.es címre! Jöhetnek a kemény kritikák, ne kíméljetek! :D
Categories

Facebook


Egy kedves olvasóm ajándéka! :D Köszönöm!

© 2010 RelaxTerasz Design by Dzignine
In Collaboration with Edde SandsPingLebanese Girls