Lelki nagytakarítás

2010. december 15., szerda


"Egészséges, konstruktív, harmonikus gondolatok egyensúlyt hoznak létre szervezetünkben éppúgy, mint körülményeinkben." - Szepes Mária A mindennapi élet mágiája című könyvéből

Milyen igaz ez a gondolat!
Nem újkeletű megállapítás, hogy az ember fizikai állapotának megromlásáért elsősorban a lelki problémák a felelősek. Ha valamilyen trauma ér bennünket, túl sokat stresszelünk, idegeskedünk számunkra hatalmasnak tűnő problémákon, akkor a testünk egyfajta védekezés képpen betegséggel, fáradtság érzettel fog reagálni.
Igen, jól értelmeztétek. A betegség egyfajta jelzés a szervezettől, hogy valami nincs rendben. A negatív gondolatok, melyek egész nap uralkodnak az agyunk felett, bizony nagy mértékben felelőseg a fizikai állapotunkért is.

Egy kiegyensúlyozott, a problémákat megfelelően kezelni tudó egyén nem csak szellemileg, hanem fizikailag - egészségügyileg - is sokkal jobb állapotban van, mint azon embertársa, aki állandóan idegeskedik, ha kell, ha nem.

 Persze, könnyű mondani és tanácsolni, hogy ne agyaljunk annyit, hogy ne problémázzunk és próbáljunk nyugodtak maradni. Aggodalomra mindig van ok. Mindig volt, van és lesz is valami kiváltó jelenség, ami miatt az emberek képtelenek lesznek megszabadulni a szürke gondolatoktól, a stressztől. Pénztelenség, munkanélküliség, háborúk, félelem, elnyomás, megfelelni akarás, párkapcsolati nehézségek és így tovább. Tény, hogy számtalan út vezet minket a depresszió irányába. A kérdés az, hogy mennyit vagyunk hajlandóak megtenni annak érdekében, hogy egy másik, kellemesebb utat válasszunk?

Van egy rossz hírem. A problémákat nem minden esetben lehet megszüntetni. Sajnos gyakran nem tehetünk semmit az ellen, ami miatt minden nap gyomorideggel ébredünk. Egy gazdasági világválságot nem fogunk megoldani. A mindennapi kihívások elől nem menekülhetünk el minden esetben. A problémán tehát nem biztos, hogy változtathatunk, de a problémához való hozzáállásunkon igen!

Itt egy kis gyakorlat, aminek segítségével könnyebben szembe tudtok szállni a bennetek felgyülemlett idegeskedéssel. Ez persze nem csodaszer, de csakis tőletek függ, hogy mennyit fog használni. Nálam bevált.

1. Teremtsetek magatok körül nyugodt környezetet. Lehetőleg ne zavarjon senki. Beleértve a TV-t és a mobilokat is. Legyen friss levegő a szobában, ahol vagytok, jöhet a füstölő vagy illatgyertya és a kedvenc zenétek (persze ne max hangerőn bömböljön).

2. Helyezkedjetek el kényelmesen és vegyetek pár mély levegőt. Fogjatok egy papírt és egy tollat, majd alaposan gondoljátok végig, hogy jelen helyzetetekben milyen gondok, problémák aggasztanak titeket.

3. Ezeket szép sorban írjátok fel a lapra. Ne hagyjátok ki a legjelentéktelenebbnek tűnő gondot sem!

4. Miután végeztetek a problémák papírra vetésével, karikázzátok be azokat, amelyek szerintetek segítség nélkül megoldhatók lennének. Pl.: idegesít titeket, hogy kupi van a lakásban, de lustaságból nem takarítottatok még ki. Ehhez nem kell segítség, csak egy kis elszántság.

5. A következő kategória az lesz, ahol kénytelenek vagytok igénybe venni valaki segítségét. Olyan problémák ezek, melyeket nem lehetetlenség megoldani, csak sok energiát és segítő kezet igényel. Gondoljátok végig, hogy az egyes problémáknál ki tudna segíteni nektek, és írjátok a nevét a probléma mellé.

6. Az utolsó kategória azon problémák köre, melyek megnehezítik az életeteket, de nem tudtok tenni ellene semmit. Ilyen lehet például egy haláleset. Sajnos ezen az állapoton nem lehet változtatni, az illetőt nem támaszthatjuk fel. Itt nem a probléma megoldásán kell gondolkodni, hanem a problémához való viszonyulásunkon kell változtatni. Erről még lesz szó a későbbiekben.

7. Ha készen vagyunk a kategóriázással, jöhet a kemény meló. A segítség nélkül megoldható problémákkal kell kezdeni. Ne halogasd tovább, hanem lépésről lépésre oldd meg az összeset. Nem kell egy nap alatt kipipálni mindet, annyi időt adj magadnak és a problémáidnak, amennyi szükséges. De minden nap próbálj kihúzni legalább egy gondot a listáról!

8. Ha ezzel megvagy, jöhetnek a segítséget igénylő, azaz a második kategóriába sorolt problémák. Tedd félre a büszkeségedet és állj oda az elé az ember elé, aki szerinted segíthet neked az adott probléma felgöngyölítésében. Lehet, hogy csak egy jóízű, mély beszélgetésre van szükséged, hogy az adott probléma kitörlődjön belőled. Tudom, hogy ez gyakran nem egyszerű, de ha megteszed, sokkal jobban fogod érezni magad. Itt sem a gyorsaság a lényeg, hanem az alaposság. Minden gondra fordíts annyi időt és energiát, amennyit az adott probléma súlya megkövetel. Ha úgy érzed, hogy egy-egy problémán sikerűlt felülkerekedned, húzd ki a listádról. Meglátod, fokozatosan meg fogsz könnyebbülni.

9. Végezetül, ha az összes korábban felsorolt problémát kihúztad, nincs más dolgod, mint darabokra tépni a listádat és kidobni, hogy a problémáknak még véletlenül se maradjon nyomuk!

Ha lelkiismeretesen végigcsinálod ezt a pár lépést, biztos vagyok benne, hogy a végére megkönnyebülést érzel majd. Mint említettem, ez sem képes csodákat tenni. Természetesen marad még tüske benned ez után is, fogsz idegeskedni, de időröl-időre, ennek a gyakorlatnak a segítségével végezhetsz magadon egy jó alapos lelki nagytakarítást, ami megfelelő energiát fog adni neked ahhoz, hogy a rád váró nehézségeken könnyebben felülkerekedj. Idővel, és egy kis segítséggel aztán képes leszel egészen másképpen közelíteni a legnagyobb problémához is. Gyakorlásra és kitartásra lesz szükséged, de remélem, hogy az elkövetkezendő cikkek elolvasásával én is hozzájárulok majd ahhoz, hogy egy kis segítséget adjak nektek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Barátok

Rólam

Saját fotó
Kaposvár, Hungary
Sziasztok! Csak olvassátok a cikkeket, azokból majd kialakul egy kép rólam is. ;)

Sziasztok!

Remélem sikerül pár kellemes percet szereznem Nektek a cikkeim által. Ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen az oldal, arra kérek mindenkit, hogy a bloggal kapcsolatos bármilyen észrevételt, ötletet jelezze nekem a bajszbrigi@yahoo.es címre! Jöhetnek a kemény kritikák, ne kíméljetek! :D
Categories

Facebook


Egy kedves olvasóm ajándéka! :D Köszönöm!

© 2010 RelaxTerasz Design by Dzignine
In Collaboration with Edde SandsPingLebanese Girls