Könyvajánló: Melissa Fay Greene – Nélküled nem létezem

2011. március 20., vasárnap

Eszkender kézen fogva vezette fiacskáját, egy huncut képű, mokány kiskölyköt, a környék kishercegét. Az apa meglepően fiatalnak látszott és reszketett a rémülettől…De azt is tudta, hogy ennek a napnak el kellett jönnie. Megértette, hogy egészséges emberek jöttek el a fiáért…”Melissa Fay Greene újságíró, többek között a New Yorker, a Washington Post és a The New York Times közli írásait. 2006-ban megjelent könyve, a Nélküled nem létezem, mely szerte a világon hatalmas példányszámban kelt el.

A megrendítő, elgondolkodtató és mégis felemelő hangvételű könyv Etiópiába kalauzolja az olvasót. Ez a képzeletbeli kirándulás azonban igen szívszaggató fordulatokat vesz, gyakran könnyeket csal az olvasó szemébe, ugyanakkor sokszor meg is mosolyogtatja azt. 

Egyhuzamban képtelenség lenne végigolvasni a művet, nem csak a 452 oldalas terjedelme miatt, hanem azért is, mert rengeteg lelki impulzus éri az embert, ami miatt bizony gyakran meg kell állni és el kell gondolkodni, újból friss levegőhöz jutni. Ám ha a végére érünk, valami újjal, valami igazán értékes dologgal leszünk gazdagabbak. 

Az igaz történet egy etiópiai nőről, Haregevoin Teferra-ról szól, aki szembeszegülvén az előítéletekkel és a kilátástalan helyzettel, árvaházat nyitott Addis-Abebaban, az AIDS-árvák megsegítésére. 

Szerény körülmények között ugyan, de hatalmas szeretettel és elszántsággal nevelgette és vette szárnyai alá az árván maradtakat, csecsemőktől kezdve a kamaszokig. A könyv lapjain velük is megismerkedhetünk, néhány árva sorsát részletesen is nyomon követhetjük.  A színes fotóknak köszönhetően sokukat igazán a szívünkbe zárhatjuk, mint például Ababut. Ez a törékeny kisfiú csontsoványan, tejallergiától szenvedve került az árvaházba, ám sorsa Haregevoin-nak köszönhetően jobbra fordult. Mivel az árvaház alapítója lehetőséget teremtett az örökbefogadásra, Ababu egy michigeni családhoz került, ahol ma már rá sem lehet ismerni. A sovány, szomorú szemű kisfiúból egy stramm, mosolygós, dús, göndör hajú kisgyerek vált, aki rögvest az óvó nénik kedvence lett.

Vagy itt van Minty, a szintén árván maradt etiópiai kisfiú. Ő ma már az arizonai Phoenix-ben éli az amerikai gyerekek átlagos mindennapjait. Emlékeiben azonban még ott bujkál az etiópiai időszak, amikor AIDS beteg szüleivel az utcán volt kénytelen élni, újságpapírból és dobozokból összetákolt hajlékukban, egy buszmegálló mellett. Mikor az árvaház gondozói elvitték őt édesapjától, aki addigra már alig élt, keservesen sírt az autó hátsó ülésén, kibámulva az ablakon, egyre csak az apukáját szólítgatva. Azt a kekszet, amivel a kocsiba csalogatták, sokáig őrizgette, hogy ha újra találkozik a papájával, oda tudja majd adni neki. Erre azonban már soha nem került sor. 

Amellett, hogy a könyv feleleveníti Haregevoin történetét, kezdve az árvaház megalapításától, az útjába gördülő nehézségek bemutatásán át, a törvénnyel való szembekerülésig, szót ejt arról is, hogy miként alakult, alakulhatott ki ez a szörnyű betegség, és hogy a világ mit tesz – vagy mit nem – az ellen, hogy leküzdjük a XXI. század pestisét. 

Melissa Fay Greene dokumentum könyve személyes tapasztalatok alapján íródott, s így még hitelesebben és élethűbben képes bemutatni az afrikai AIDS-katasztrófát. Bár sokan nem szeretnek hallani erről a témáról, mégis úgy gondolom, hogy ezt a könyvet érdemes elolvasni!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Barátok

Rólam

Saját fotó
Kaposvár, Hungary
Sziasztok! Csak olvassátok a cikkeket, azokból majd kialakul egy kép rólam is. ;)

Sziasztok!

Remélem sikerül pár kellemes percet szereznem Nektek a cikkeim által. Ahhoz, hogy igazán élvezhető legyen az oldal, arra kérek mindenkit, hogy a bloggal kapcsolatos bármilyen észrevételt, ötletet jelezze nekem a bajszbrigi@yahoo.es címre! Jöhetnek a kemény kritikák, ne kíméljetek! :D
Categories

Facebook


Egy kedves olvasóm ajándéka! :D Köszönöm!

© 2010 RelaxTerasz Design by Dzignine
In Collaboration with Edde SandsPingLebanese Girls